Чи знали ви, що Біг Бен (Великий Бен) це не годинник на будівлі англійського парламенту у Вестмінстрі і не башта, а великий дзвін, який відмірює час. Його вага 13 тон, а назвали так за ім’ямВеликого Бена – Бенджаміна Хола – представника парламентської комісії в той час, коли встановлювали дзвін.
Я тут довго сумнівався з вибором університету, і факультету також... Серед тих хто шарить, куди краще йти, якшо я й надалі хочу займатись спортивним програмуванням? І яка різниця між різними спеціальостями на прикладній(прикладнв, сис.аналіз, інформатика)? Як шодо мех-мату? а шодо програмної інженерії в похітесі?
І ше, як ви ставитесь до київських універів(КПІ, КНУ) і чи вважаєте, шо вони в тому напрямку кращі за рідний ЛНУ?
Привіт.
Про Франка. Звісно факультет "Прикладна математика та інформатика".
Майже всі АСМщики вчаться на спеціальності(!) "інформатика", а саме у групі ПМІ-х1 (пм - прикладна математика, і - інформатика, х-курс, 1 -номер групи) (Я, Остап, Вася, Семен Юрій, Назар Яремчук, Олександр Воєца, Євчинець Ігор і т. д).
Як на мене ця спеціальність найкраще підходить саме для АСМщика.
Також варто зробити так, щоб потрапити саме у групу 1. Бо із цим на факультеті приколи. Є 3 групи інформатиків, і студентів рандомом розкидуються між групами і вже перейти в іншу піля 1 вересеня дуже складно.
Як доказ того, що група 1 і інформатика найкраща, це те, що майже всі ліцеїсти вчаться саме у цій групі, хоча то потрібно їх питати чому вони цю вибирають.
Також є поодинокі випадки, що АСМщики вчаться в інших групах. От Павло Кушнір ПМІ-х3, також Андрій Накрийко ПМІ-(х+1)3. (тобто на рік старший від Павла). Дмитро Дзюма - системний аналіз. Ще приходили час від часу на олімпіади із "прикладної математики".
Що можу сказати про спеціальності.
"Прикладна математика" - тут не просто так є слово "математика", відповідно тут більше математики.
"Інформатика" - тут саме більше "інформаційних технологій", звісно із потрібною кількістю математики.
Ще до аргументів за "Інформатику" і зрупу ПМІ-х1.
Кожна група з самого початку прикріплена до певної кафедри (7 груп, 7 кафедр). Відповідно на протязі навчання предмети відрізняються не тільки між спеціальностями, а й між групами, саме через цю різницю між кафедрами.
Так от, група ПМІ-х1 прикріплена до кафедри "програмування".
Відповідно я під час навчання вивчив порядка 10 мов, то ті що були у курсі навчання.
Є інші кафедри, до яких прикріплені інші групи. Якась кафедра спеціалізується більше на штучному інтилекті, інші на статистиці та імовірностях, інші на чисельних методах і т.д., всіх не памятаю.
Назва спеціальності "інформатика" як на мене цілком не відповідає сутності, та саме проблема і у школі, ну яке відношення має цей предмет до "інформації".
Також недавно вони досить суттєво переробили курси (пердмети), тому я вже трохи "застарів" у цих питаннях.
Взагальному, як я бачу навчання у ВУЗі, це цілком не навчання, ніхто тебе там нічого не навчить, а тільки зададуть темп твому навчанню. У ВУЗі прикол у тому, що оточення цілком інше, "вище" порівняно зі школою. Як сказав один викладач: "ми вас не вчимо предметам, а вчимо вчитись".
Ще декілька із ліцею поступили у КНУ, хтось у Могилянку.
Якщо щось, то питай.
П.С. до тих, хто відповідає: не робіть флуду, типу мій вУЗ/факультет/спеціальність краще і все, а пишіть аргументовано і розгорнуто, чому ви так вважаєте, щоб у нас вийшла етична дискусія.
webmaster, з нашої переписки вийшов хороший пост на форумі Той кусок, що про політех, поки не постимо - чекаємо більш оформленої довідки від когось "звідти"?
Якщо порівнювати Київ і Львів, то цього року вже дещо рівніші сили навіть. За рахунок того, що наша область стабільно непогано здає ЗНО, і менше людей їде в Київ, маємо хорошу картину. Був навіть такий момент (декілька днів тому, тато дивився, коли я в селі був, а потім мені показав бали, які переписав), що в КНУ був прохідний і на бюджет, і на платне на інфі нижчий, ніж в ЛНУ. Правда, там обсяги прийому трохи нам картину покращили, але то вже таке.
Берем поточні прохідні на інфу в ЛНУ:
761.6/741.4
В КНУ:
768.7/735.9
Як бачите... ЛНУ це вже не чисто "село"
Одінь окуляри з фіолетовим шклом - так легше стіну пробивати чолом.
В пості webmaster'a є одна неточність. Накрийко навчається (точніше вже навчався) на ПМІ (x+3)3, тобто він старший за мене на 3 роки.
А ще хотілось би сказати, що універ АСМу нічим (ну крім базового знання С++ і кількох алгоритмів) не може допомогти. Тому, якщо в пріоритетах є розвиватись, як АСМщик, то треба розуміти, що переважно потрібно працювати самостійно.
Доречі, для самостійної роботи 3-а група підходить якнайкраще. Бо "рендом", яким розкидають по групам досить розумний - в першій групі зазвичай найбільше ліцеїстів і людей, які мають високі початкові знання, в другій дещо менше, а в третій - мінімум. В підтвердження моїх слів - в мене в групі 2 ліцеїсти (разом зі мною). Як наслідок, вимоги до третьої групи найменші, а тому вільного часу найбільше.
Тому - вибирайте, що краще вам підходить
Змінив(ла) Oracle, 25-07-2010 22:17
спасибі за грунтовні відповіді... Поки то все перечитав, виникло шн днкулька запитань.
1.ну от я займаюсь АСМом енну кі-сть років.. Але ж потіім тре кудись іти працювати а не ігри бавитись... Чи не так? Тому, я правильно зрозумів, шо саме інформатика дає найкращу базу для майбутнього?
2.Шо мається на увазі під темпом навчання? Ну, я розумію, шо тебе ніхто не змушуватиме, але ж всеодно будуть казати шо робити... Хіба це не навчання? (бо від іншгого навчання за 4 роки в ліцеї я відвик =) )...
3. Ну так шо з приводу КНУ? А КПІ? На топкодері київські вузи задніх не пасуть...
тепер і я трохи розясню... Я сам ліцеїст, тому трохи шарю:
в ЛНУ на інформатику афігєзний конкурс, бо всі ліцеїсти ЧОГОСЬ тути пішли... помоєму, такого масового походу ліцеїстів рініше не було. А чому?! Бо спрацював принцип статда =)... Хтось один(ну, образно... насправді 5-10, не більше) стабцльно брали участь в олімпіадах з інформатики, а 2-3 тим займались на протязі всього року... От і вирішили піти на прикладну... А решта просто не знали куди йти(бо на мех-мат - то тупо, а до іншого крім матем/фізики/інформатики вони не привикли)... Того й погнали за тими, хто зробив свій свідомий вибір - з думкою "так напевно правильно" =)... І того зара така картина... В мене чомусь такі підозри, шо багато хто перейде після першого курсу на філологічний мотивуючи то тим, шо дівчат там більше, а насправді через небажання вчити то, шо вищезгаданим 5-10 подобалось...
А я... Я в такій рагульскій ситуації.... Здав ЗНО афігєзно, а атестат - дуже галімий, бо мав конфлікти з деякими вчителями =(.. І того я на інформатиці 52 з 55 які проходять на державний... Погано ); А в КНУ я проходжу значно спокійніше =)... Такий собі парадокс київських вузів...От я і не знаю шо робити, якшо я не пройду на прикладну. Йти в НУ"ЛП" чи в КНУ.. Чи на мех-мат ?
Ну а то, шо прикладан в ЛНУ - найкрутіша, то я знаю =)
Нє, стадний - це юридичний, наприклад. Отам і бал високий. На інфі бал низький порівняно:
нормальне ЗНО, для людини, яка щось вчила, а не як я, рік освоювала програмування з нуля, при чому перші місяців 3-4 зі зовсім неправильним підходом до цього програмування, потім 2 місяці тішилась з халявного диплому, потім за 3 дні перечитала всю програмну літературу, і ще пару вечорів витратила на спроби щось вшарити в абсолютно не зрозумілій для мене й досі фізиці, якої в нас в школі просто не було... так от, нормальне ЗНО починається від суми -8, максимум -12 за 3 предметами. Інша справа атестат).
А... Якщо щось, в поняття "вчила", я вкладую саме "вчила", а не "займалась з репетиторами", "слухала в школі" і т.д.)
CUPIDON, розслабся, порахуй в вільний час, скільки серед тих, хто вище тебе, є також на приматі/сисаналізі/прифізі/десь_в_політесі... Має полегшати. Чекай кінця вступної кампанії і надійся на позитив. Або треба було з чогось диплом взяти, чи з МАНу, чи з олімпіади якоїсь, для ліцеїста це як раз плюнути
Мені цей рік якось не до того було =(...
Так я вчився:
укр.мова 196
англ.мова 186
математика 200
фізика 192.5 (при тому, шо в атестаті з фізики 5 стоїть )
Ну а атестат... 174.3.. То нормально?! то ппц, а не нормально...
CUPIDON, психоз перших днів, коли всі подають документи, вже пройшов. З часу, коли ти написав, що на 52 місці в рейтингу, пройшло вже два дні... А ти змістився аж на... 51 позицію, тобто піднявся на 1 місце
Petya написав:
Які умови працевлаштувння після закінчення цього факультету і кафедри?
Ніякі, тобто нікого не направляють на конкретне місце роботи. А сам що хочеш те і робиш, хочеш ідеш на одну робочу, хочеш на іншу, а хочеш взагалі нікуди не ідеш.
Не знаю чим це все зумовлено.
Мабуть тим, що попит на спеціалістів цієї професії великий і тим самим всі знайдуть собі місце роботи і всі зможуть приносити податки державі.
Основна частина практики, як такої, є практика у лабораторіях, тобто звичайні лабораторні заняття є практикою.
Під час навчання на останньому курсі є ще практика реальна виробнича і викладацька. Обидві практики приблизно по одному місяці.
Виробнича це десь на виробництві або в університеті у лабораторіях на кафедрах.
Викладацькі для магістрів в Університеті викладати молодшим курсам різних факультетів, або для спеціалістів вчителювання у школах.
А шо круче : магістр чи спеціаліст? Бо я б не дуже хотів дурним учням шось роздупляти (:... Був в нас в ліцеї практикант(ми їх так називаємо), то шкода мені його ):...
Магістр - це вже перший науковий ступінь (так говорять), магистри мажуть викладати у ВУЗах.
Спеціаліст - це звичайний, той хто закінчив ВУЗ.
Вважається магістр круче бо всі "туди" ідуть, але дуже мала частина зможе пояснити чому вони "туди" ідуть. Тай є планка, ті що вище потряпляють у магістратуру, а ті що нижче на спеціаліста.
У деяких ВУЗах потрібно спочатку закінчити спеціаліста, а тільки потім магістра. У інших ВУЗах так само, але при за навчання у магістратурі потрібно платити, бо це вже ніби друга вища освіта.
А взагалі у нас у країні з цим, як із багатьма іншими речами, начудили по повній програмі, от і виходить такий цирк, хто що хоче те і робить.
У Європі здається така градація: є теоретичний магістр і є практичний магістр, один піде у науку (відповідно їх менше), а інший піде на звичайну роботу.
До теми теми: у Європі є окремі поняття "практичний магістр" і "бакалавр". Щоб статити будь яким магістром потрібно спочатку стати бакалавром. Не знаю який прикол у тому "практичному магістрі", але якщо він є, то значить є якийсь сенс.
П.С. може я трохи не правильно називаю поняття, особливо "практичний магістр", але там щось такого типу.
Повідомлень: 77 Звідки: СЗШ 17 м. Бердичів Зареєстрований: 11.06.07
Опубліковано 04-08-2010 10:22
Погляд зі сторони "старої" гвардії...
Просто вирішувати питання "Куди піти вчитись?" мабуть не доцільно. Потрібно спочатку вирішити питання "Ким я хочу бути?" а вже потім вирішувати "Куди піти вчитись?" паралельно відразу шукаючи перспективні місця для майбутньої роботи, враховуючи всі аспекти, і в першу чергу фінансово-матеріальний.
"Знання ради знань - це всього лише купа каміння", аналогічно як і "Диплом ради диплому - це всього лише один камінець", і той, як правило "за пазухою". - згадайте які зараз молоді лікарі і хто до них хоче йти на прийом...
Моя думка така, що потрібно здобувати спеціальність, яка подобається, і для того щоб стати з часом класним спеціалістом у своїй галузі вже здобувати відповідні зання.
Якщо я не правий зі своїми "заскорузлими" думками у цьому дивному сучасному житті, хай молодь мене поправить...
berd написав:
Погляд зі сторони "старої" гвардії...
Просто вирішувати питання "Куди піти вчитись?" мабуть не доцільно. Потрібно спочатку вирішити питання "Ким я хочу бути?" а вже потім вирішувати "Куди піти вчитись?" паралельно відразу шукаючи перспективні місця для майбутньої роботи, враховуючи всі аспекти, і в першу чергу фінансово-матеріальний.
"Знання ради знань - це всього лише купа каміння", аналогічно як і "Диплом ради диплому - це всього лише один камінець", і той, як правило "за пазухою". - згадайте які зараз молоді лікарі і хто до них хоче йти на прийом...
Моя думка така, що потрібно здобувати спеціальність, яка подобається, і для того щоб стати з часом класним спеціалістом у своїй галузі вже здобувати відповідні зання.
Якщо я не правий зі своїми "заскорузлими" думками у цьому дивному сучасному житті, хай молодь мене поправить...
Ну, справа в тому, шо я давно вже визначився зі своїм майбутнім, тому просто тепер намагаюсь зі своїм рейтингом залізти в якийсь ВНЗ, який мені сприятиме в просуванні в майбутньому...
webmaster 02/09/2010 12:43 Вітаємо Ігоря із успіхним "ацептом" Дня народження!
LeBron 01/09/2010 06:07 От ти собі представляєш, щоб в нас на обласній були задачі абсолютно не пов'язані тематично, і деякі з них - перекладені з минулих ВсеРосів?..
LeBron 01/09/2010 06:06 ... хіба організатори забили на ті змагання